Rakennuslupaa haetaan ensisijaisesti sähköisen lupapalvelun kautta tai kirjallisena rakennusvalvonnasta. KAIKKI LUVAT OVAT MAKSULLISIA. 1.1.2016 lähtien paperisena toimitetuista lupahakemuksista liitteineen peritään palveluhinnaston mukainen skannausmaksu.
Rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa. Rakennusluvan voi hakea sähköisen lupapalvelun kautta tai toimittamalla rakennusvalvontaan lupahakemus liitteineen. Sähköisen lupahakemuksen tarvittavat asiakirjat poikkeavat osittain paperisena toimitettavan lupahakemuksen liitteistä. Sähköisen luvan pakolliset liitteet näkyvät palvelussa "Liitteet"-välilehdellä. Ohjeistus sähköisen lupahakemuksen liiteasiakirjoista ja lupamenettelystä.
Rakennuslupa tarvitaan esim.
Rakennuslupaan kuulumattomat
MRL 125 §, rakennusjärjestykset
Rakennuslupaa varten tarvittavat asiakirjat:
1. Rakennuslupahakemus
Rakennus-/Toimenpidelupahakemus/Ilmoitus
Allekirjoittajana rakennuspaikan kaikki omistajat tai haltijat, taloyhtiöissä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Muulla allekirjoittajalla tulee olla valtakirja edellä mainituilta luvan hakemiseen tai todistettavasti allekirjoitusoikeus
2. Piirustukset (pääpiirustukset)
3 sarjana, seläkkein sidottuina, päivättyinä ja rakennussuunnittelijan allekirjoittamina
HUOM! Sähköisessä lupa-asioinnissa vaaditaan 2 sarjaa paperisena (vastaavat kuin sähköiset piirustukset) ennen lupapäätöksen tekoa!Teipatut asiakirjat eivät ole arkistointikelpoisia!
Pinta-alatiedot ja tilavuustiedot ryhmiteltyinä uusiin ja olemassa oleviin. Lisäksi ilmoitetaan kerrosala, joka on laskettu ulkoseinän 250 mm:n paksuudella (rakennusoikeudellinen kerrosala)
-
asemapiirros, mittakaava 1:200 piirrettynä pohjakartalle ja asemakaavamerkinnöin; asemapiirroksessa esitetään muun ohella rakennuksen lattian ja pihan (tontin) korkeussuhteet (korkolukemat) sekä pintavesien poisjohtaminenja rakennusten mitoitettu sijainti
-
pohjapiirros 1:100 (tai 1:50), pohjapiirroksessa esitetään muun ohella vesi- ja viemärikalusteet, palo-osastot ja ilmanvaihtojärjestelyt
-
julkisivupiirustukset 1:100 julkisivumateriaalit ja korkotiedot
-
leikkauspiirustukset 1:100 (1:50)
-
rakenneleikkaus 1:20 materiaalimerkintöineen sisältäen tiedot yläpohjasta, ulkoseinästä, alapohjasta, sokkelista sekä kosteiden tilojen vesieristyksistä (rakennusvaurioiden ennaltaehkäisy)
-
hormipiirros 1:20 liittyvine rakenteineen tarvittaessa: yläpohjan ja vesikatteen leikkauskohta
3. Rakennuspaikan omistus- tai hallintaoikeustodistukset
-
oikeaksi todistettu jäljennös vuokrasopimuksesta tai
-
oikeaksi todistettu jäljennös kauppakirjasta tai
-
jäljennös lainhuutopöytäkirjasta tai lainhuutotodistuksesta
4. Kartta-aineisto
Sähköisesti haettu lupa ei yleensä edellytä erillistä kartta-aineistoa (suunnittelijalla on kuitenkin oltava oikeat lähtötiedot käytettävissä suunnittelun pohjana) muutoin toimitettava asemakaavaote ja tonttikartta/pohjakartta
-
naapuriluettelo (aina), kun ilmoitetaan naapureille
-
asemakaava-alueella tonttijako tulee pääosin olla tehty ja tontti merkitty tonttirekisteriin
-
mikäli tonttia ei ole vielä muodostettu, tulee rakennusluvan hakijan pyytää tontin lohkomista ja rekisteröintiä kiinteistöinsinööriltä, joka antaa tästä todistuksen
Kartat ja naapuriluettelo (maksullinen palvelu) tilataan Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen asiakaspalvelusta:
Solistinkatu 2
90100 OULU
Puh. 044 703 0009
asiakaspalvelu.yyp@ouka.fi
tai suoraan Karttakaupasta https://karttakauppa.ouka.fi/ (osittain maksullinen palvelu)
5. Selvitys naapureille ilmoittamisesta (naapurilomake)
5.1 Tiedottaminen naapurille
Rakennuslupahakemuksen vireilletulosta tulee pääsääntöisesti ilmoittaa kirjallisesti naapurille. Tiedottaminen on tarpeetonta vain, mikäli rakennushanke on vähäinen ja tiedottaminen on naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta.
5.2 Naapurien kuuleminen
Mikäli rakennushanke poikkeaa asemakaavasta (esim. rakennusalan ylitys), tulee naapureita kuulla ja pyytää heiltä suostumusta/lausuntoa kyseiseen poikkeamiseen. Poikkeaminen on aina kirjattava lomakkeeseen!
6. Tilastolomakkeet (RH-lomake)
-
Jokaisesta rakennuksesta erikseen, päärakennus, erillinen autotalli jne.
-
Täytetään aina uuden asunnon sekä asuinrakennusta koskevan muutostyön yhteydessä, jos asunnon pinta-ala tai huoneluku muuttuu
-
Täytetään vain, mikäli rakennuspaikalta poistetaan rakennuksia
7. Pohjatutkimus, perustamistapalausunto ja pintavaaituskartta
Korkeuslukujen tulee olla Oulun kaupungin korkeusjärjestelmään (N2000) sidottuja.
Pintavaaitus ulottuu myös tonttia ympäröiville naapuritonteille/puistoon. Rakennusvalvontaan toimitetaan pohjatutkimuksesta, pintavaaituskartasta ja perustamistapalausunnosta kopio; alkuperäinen jää rakennuttajalle suunnittelua varten.
Ohje pohjatutkimuksen laatimisesta.
8. Rakennustöiden vastaavan työnjohtajan (VTJ), KVV- ja IV-työnjohtajan hyväksyttämisen hakulomakkeet
kumpikin kahtena kappaleena, (KVV = kiinteistön vesi- ja viemäröintilaitteisto; IV = kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmä)
Vastaavan työnjohtajan hakemus on oltava mukana jo lupavaiheessa. Muut työnjohtajat on hyväksytettävä (= toimitettava allekirjoitettu hakemus rakennusvalvontaan, josta ilmoitetaan hyväksyminen kirjallisena) ennen kyseisen työn aloittamista.
9. Vastaavien suunnittelijoiden lomakkeet
Rakennusluvassa tulee aina olla nimettynä vähintään pääsuunnittelija ja rakennussuunnittelija sekä heidän suostumus vastuutehtävään (allekirjoitus). Tiedoilla on paikka rakennuslupahakemuksessa, myös tila allekirjoitukselle. Hakemuksen voi toimittaa myös allekirjoitettuna suunnittelijailmoituksena.
Rakennuslupavaiheessa tulee toimittaa myös vastaavan rakennesuunnittelijan tiedot ja suostumus (allekirjoitus).
10. Energiaselvitys ja -todistus tarvittaessa
Energiaselvitys ja -todistus laaditaan kaikista uudisrakennuksista pinta-alasta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Energiatodistus on rakennuskohtainen. Rakennuksessa voi olla eri vyöhykkeitä. Tarkempi ohjeistus: Energiatodistus
(RakMK D32012 mukaan)
Laki rakennuksen energiatodistuksesta
Lainsäädäntöä energiatehokkuudesta
Tiiveyskortti (rakennuksessa käytetty ilmanvuotoluku)
11. Maalämmön lämmöntuottolaskelma (tarvittaessa)
Kun lämmitysmuotona maalämpö, merkitään asemapiirustukseen maalämpökaivon/-kentän sijaintimitat sekä 20 metrin vaikutussäde ja toimitetaan lämmöntuottolaskelma luvan liitteenä (keruupiirin mitoitus, pumppu, lämmitysenergiantarve)
Töiden aloitus, luvan lainvoimaisuus (halutessaan)
Rakennustyötä ei saa aloittaa ennen kuin rakennuslupapäätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen. Päätöksestä on 14 päivän valitusaika. Töiden aloittamisesta on ilmoitettava rakennusvalvontaan tarkastusinsinöörille. Anomuksesta vakuutta vastaan voidaan rakennustyö aloittaa ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta. Aloituslupa on aina maksullinen.
Rakennustyöt on aloitettava kolmen vuoden kuluessa ja työ on saatettava loppuun viiden vuoden kuluessa luvan lainvoimaiseksi tulemisesta.
Lupa raukeaa, mikäli sen voimassaoloaikaa ei pidennetä luvan voimassaoloaikana.
Rakennuslupamaksut
Rakennusvalvonta perii kulloinkin voimassa olevan taksan mukaisen lupamaksun. Se muodostuu perusmaksusta ja laajuussidonnaisesta maksusta. Lupamaksun yhteydessä peritään myös rakennuksen paikan merkitsemis- ja sijaintikatselmusmaksu. Jos lupahakemus jätetään muutoin kuin sähköisen asiointipalvelun kautta, tulee huomioida myös skannausmaksu. Lisätietoja maksuista Palvelu- ja lupahinnat.
Rakennusluvan hakeminen

Näin etenet rakentamisen polulla!